Angelika
Már a középkori kolostorokban is termesztették az értékes ételízesítő és gyógyhatású angelikát. Illata különlegesen kellemes aromájú, íze édeskésen kesernyés. A növény levele és gyökere kiváló saláta, főzelék- és mártásízesítő, egyes országokban a szárát is kandírozzák, és aprósüteményeket, lepényeket fűszereznek vele. Az angelika gyökeréből illatos-fűszeres, étvágyjavító-, izzadást szüntető és idegerősítő teakeverék, valamint vizelethajtó bor készíthető. A gyomor- és emésztési problémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere, számukra ajánlott az angelikából készült likőrök, gyomorkeserűk fogyasztása.

Ánizs
Az ókori egyiptomiak használták először ezt a jellegzetesen kellemes illatú, köménymagra emlékeztető, édesen aromás ízű fűszert. Napjainkban már világszerte ismert és sokoldalúan használt konyhafűszer: a karácsonyi sütemények, gyümölcskompótok, rizses édességek, pralinék, pudingok jellegzetes alkotórészeként ismert, de egy késhegynyi ánizzsal a vöröskáposztából, sárgarépából vagy tökből készült főzelékek is ízletessé tehetők. Az italok közül puncsok, szirupok, likőrök aromatizálására használják. A gyógyászatban étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként használják, de az egészséges emberek számára is hasznos fűszer az ánizs.
Citrom
Az Indiában felfedezett gyümölcs leve és sárga színű, reszelt héja sokoldalúan felhasználható konyhafűszer. Egyes salátákat ízesíts és tálalj citromlével ecet helyett, hogy jobban érvényesüljön a felhasznált zöldségek íze. A reszelt citromhéjjal aromásabbá tehető a karácsonyi sütemények dió-, mák- és túrótölteléke, de fűszertésztákat is ízesíthetsz citromhéjjal. Gyümölcslevesek, kompótok, turmixitalok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak ízesítésére a gyümölcs levét és héját is felhasználhatod. Kandírozott citromkockákkal a gyümölcskenyeret is gazdagíthatod. A citrom C-vitaminban gazdag, ezért legtöbbször meghűléses betegségeket kezelnek vele, de emellett - bár kevésbé köztudott - emésztést serkentő és gyomorerősítő hatása is van.

Citromfű
Ismerték már az ókori Rómában és Görögországban is és rendkívül kedvelték e lágy szárú fűszernövényt. Ételízesítésre a citromfű levelét nyersen, illetve szárított formában szokták felhasználni gyümölcslevesek, saláták, szószok, főzelékek, gombaételek, savanyúságok készítésénél, de a növényi ecetek fontos alkotórészeként is ismert. Kellemes íze mellett a házi gyógyászatban szíverősítő, görcsoldó és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt; teájával enyhíthetők az emésztési zavarok, és segítséget nyújt álmatlanság és magas vérnyomás esetén is.
Narancs
A közkedvelt aromájú gyümölcs levét és reszelt héját kiválóan alkalmazhatod a konyhában: különböző aprósüteményeket, piskótalapokat ízesíthetsz naranccsal, de likőrök készítésénél is használhatod. Kandírozott narancsdarabkákkal gyümölcskenyeret, műzlit is aromatizálhatsz. Kiváló gyomorerősítő, emésztést serkentő és vértisztító hatásának köszönhetően a gyógyászatban is igen kedvelt.

Csillagánizs
A Dél-Kínában honos, örökzöld fa termése erős illatú, ánizshoz hasonló, kellemes, jellegzetes aromájú, édeskés ízű. Karácsonyi sütemények, kekszek, gyümölcslevesek, szilva- és birskompótok készítésénél gyakran használt fűszer, illetve puncsok és egyes likőrök kiváló ízesítőszere. Rendkívül hatékony görcsoldó, gyomorerősítő fűszer, szélhajtó hatása miatt a kisgyerekek emésztési panaszait is megszünteti.
Fahéj
Az egyik legrégebben ismert és legkedveltebb ízesítő Srí Lankán, Kínában és a Szunda-szigeteken honos fák ágairól lefejtett, sötétbarna színű héj. A jellegzetes illatú, édeskés, kissé csípős ízű fűszer a mézeskalácsok, almás sütemények elengedhetetlen alkotórésze, de emellett kiválóan alkalmas rétesek, piskótatészták, fánkok, rizses édességek, befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, forralt borok aromatizálásához is. Konyhai használata mellett a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be, mivel nagyon jó emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő szer.

Gyömbér
Kínában már az időszámításunk előtti években is használták ezt a sajátságosan illatos, csípős, enyhén kesernyés ízű fűszert adó növényt. A karácsonyi kalácsok és aprósütemények mellett kiválóan ízesíthetsz gyömbérrel gyümölcsből, burgonyából és babból készült leveseket, levesbetéteket és egyes mártásokat, szószokat is. Napjainkban már sör és üdítőital is készül belőle. A gyógyászatban gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést segítő és vértisztító hatása miatt terjedt el. Egy pohár gyömbérből készült itallal könnyen megszüntethető a zsíros ételek fogyasztása után jelentkező teltségérzés.
Kardamóm
Kellemes aromája és gyógyító hatása miatt már az ókori görögök és rómaiak is szívesen fogyasztották. Íze kissé fanyar, enyhén csípős, illata a kámforéhoz hasonló. A karácsonyi mézessütemények, apró teasütemények ízesítése mellett a marcipános édességek és szeszes italok készítéséhez is felhasználják. A gyógyászatban elsősorban gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt.

Édeskömény
Nemes aromáját és gyógyító hatását már az ókori görögök és rómaiak is ismerték. Fűszerezéshez a növény kellemes, csillagánizsra emlékeztető illatú, édeskés, kissé csípős ízű magját használták és használják napjainkban is. A karácsonyi fűszeres sütemények mellett kellemessé tehetők édesköménnyel egyes főzelékek, saláták, szószok, de a likőrök készítésénél is gyakran alkalmazzák. A gyógyászatban kiváló emésztésserkentő, étvágyjavító, görcsoldó és vizelethajtó hatása miatt kedvelt, s ezek mellett rendkívül jó tejszaporító is.
Szekfűszeg
Ételízesítőként Kínában használták, először Kr. e. 300. körül, majd később járványmegelőző szerként vált ismertté. A fűszer jellegzetes illatú, enyhén égető, kesernyés ízű. Mézeskalácsok, fűszeres sütemények elengedhetetlen alkotórésze, de nem hiányozhat egyes befőttekből, kompótokból sem. Fontos ízesítőszerként használhatod bizonyos tészták töltésénél, szószok, mártások, savanyúságok készítésénél. A gyógyászatban görcsoldóként alkalmazzák leginkább, de fogfájás-csillapító hatása is jelentős.

Vanília
Eredeti hazájában, Mexikóban már Amerika felfedezése előtt is használták a kakaó ízesítésére. A vaníliát félérett állapotban szüretelik - amikor még teljesen illatmentes. Jellegzetes aromáját és barnásfekete színét az erjesztési folyamat során nyeri a vaníliatermés. Sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és tejes desszertek kedvelt ízesítőszere, de nem hiányozhat egyes csokoládéfélékből, rizses ételekből, édes szószokból és mártásokból sem. Gyomorerősítő, emésztést segítő és idegnyugtató hatása miatt a gyógyászatban is egyre gyakrabban alkalmazzák.
forrás: freespirit.hu |