Hozzávalók:
1 kg liszt
1 kg só
kb 7 dl víz
keverőtál, sodrófa, tepsi, sütőpapír
süteményszaggató formák
pár db teamécses
ezüst és arany színű festék
fehér színű lakkfilc
ezüst és arany színű szalag, vagy keskeny szaténszalag, tű

Tipp:
Amikor teamécsest vásárolunk, olyat válasszunk, amelyiknek le lehet venni az alumínium burkolatát. Erre külön szükségünk lesz, hogy a mécsesek pontosan illeszkedjenek a tartójukba.A mécsestartóhoz legjobb a csillagforma, mert ez illik az ünnephez. A karácsonyfadíszekhez bármilyen forma használható (fenyő, angyal, hóember, szív, állatfigurák).

Elkészítése:
A lisztet és a sót vízzel összedolgozzuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A vizet apránként tegyük hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza. Levegőtől elzárva rövid ideig pihentetjük.Ezalatt előkészítjük a sodrófát és a formákat. A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A karácsonyfadísznek szánt darabokat tűvel óvatosan átszúrjuk. A lyukat kissé ki kell tágítani, mert a tészta száradáskor összemehet.
Tipp:
Amikor a formákat szaggatjuk, igyekezzünk gyorsan dolgozni vagy egyszerre csak kis mennyiségű tésztát formázzunk. A tészta nagyon gyorsan szárad! Többször gyúrjuk át. Ha túl száraznak érezzük, tegyünk még hozzá egy kis vizet.Előkészítjük a teamécseseket és a belsejét kivesszük.

Egy mécsestartóhoz két csillagformát készítsünk. Az egyik csillag közepét az üres mécsestartó segítségével kivágjuk (az alumínium forma kiválóan használható szaggatónak, de vigyázzunk, mert könnyen eldeformálódhat), majd a lyukas csillagot a másik tetejére tesszük kissé elforgatva. Nagyon óvatosan rá is nyomhatjuk. A mécsestartót pedig beletesszük a csillagba (természetesen üresen!). Így száradás után is belefér majd a mécses.Meg kell várnunk, míg a díszeink kiszáradnak.
forrás: karacsony.hu |